Pseudo-istorija Srba: Od Justinijana do Kastra

Kratak tekst o nekim opštim karakteristikama pseudoistorijskog fenomena ,,O Srbima kao najstarijem narodu“, objavljen na sajtu Radija Slobodne Evrope, povodom objavljivanja još jedne kvazinaučne i apsurdne knjige izvesne Dragoslave Koprivice u kojoj dotična iznosi tvrdnje da je i Fidel Kastro bio Srbin. Ovime je i Kastro  upisan u čitav spisak fiktivnih srpskih velikana poput Aleksandra Velikog, cara Nima, Homera, Justinijana, Bizmarka i mnogih drugih čiji spisak ima stalnu tendenciju rasta i mora se priznati, pun je iznenađenja. O naučnom metodu kojim se maštovita Koprivica služila i njenom objektivnom pristupu najbolje svedoči njen citat: “Fidel Kastro je Srbin, odnosno Kelt, a neucenjeni istoričari dobro znaju da su Kelti, ustvari, Srbi. Nema dokaza da njegov otac Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović”. Dok o njenim aspiracijama koje su je navele na  pisanje ove knjige (krajnje oslobođene svake kritičke i logičke analize i prepunjene subjektivnim političkim stavovima pomešanim sa sopstvenim fiktivnim percipiranjem istorije) Koprivica piše: “Kastro je za mene veliki, em je naša krv. Naš je! Mislim da je Srbima, u ovom jednom sunovratu u kojem žive, zaista može da podigne neko dostojanstvo i da, svakako, pomogne da nam se ne nametne neki kompleks inferiornosti.” Ostaje nam samo da vidimo kako će grupa dokonih entuzijasta  reagovati na ove navode maštovite Dragoslave. Verovatno su ushićeni što se njen rad bazira na njihovoj konstruisanoj fiktivnoj slici o nacionalnoj i svetskoj prošlosti. Mora se priznati da je  Koprivicina  ideja zaista originalna (naročito je zanimljivo ime koje je smislila za Kastrovog oca Anđelka Kastratovića:), pri čemu se postavlja pitanje da li i sama veruje u tako nešto,…Verovatno će  njene maštarije deo populacije shvatiti kao merodavne i proverene podatke, ali to svakako nije ništa čudno i neobično što bi trebalo da iznenadi, budući da je ljudska glupost definitivno beskonačna,….

LINK

Advertisements

5 mišljenja na “Pseudo-istorija Srba: Od Justinijana do Kastra”

 1. Znaci Dragoslava je nova „grand zvezda“ srpske pesudoistorije. Zaista, ovakvu glupost, poput ove u vezi Katra, ne bi ni Deretic napisao. Cak i on ima neke granice, a doticna je ocito resila da stisne gas do daske. Sto se Oto fon Bizmarka tice, citala sam da po ocu ili majci ima delimicno i slovensko poreklo, valjda je Luzcki Srbin. No, to jos nije nikakav dokaz da je Srbin. Posto Luzicke Srbe ne treba apsolutno identifikovati sa Srbima.

  1. Moram jos ovo da dodam. Ni nas dragi sagovornik Slobodan Jarcevic nije mogao ostatii ravnodusan na vest o Kastrovom poreklu. Sta vise, svima je na stavio do znanja, na satju „Blic online“ da je njemu to odavno bilo poznato, te da vise nikoga ne treba da cudi da su svi potekli od Srba. 🙂

   „Blic online“:
   SlobodanJarcevic
   Sreda, 23. 02. 2011. 15:03h
   neregistrovan korisnik
   Nista iznenadjujuce. Mnogi ozbiljni istrazivaci istorije, ne samo Srbi, osporavaju zvanicnu evropsku istoriju. Posebno deo o narodima i jezicima. Eto, sad i umetnici slede te istrazivace. Jer, znaju da su Kelti govorili srpskim jezikom. Pogledajte u enciklopedijama odrednicu o spanskom jeziku, pa cete videti da je to novi jezik. A Kelti su govorili srpskim jezikom. Neka tih nepobitnih cinjenica i u lepoj knjizevnosti. Francuski, španski i portugalski jezici – nastali su krajem 11. i početkom 12. stoleća, engleski početkom 16, a rumunski i nemački tek u 19. stoleću. Skandinavski nastali na bazi slovenskih, što je u 19. stoleću objasnio ruski filolog. Znači, Kelti nisu mogli govoriti, pre ovog vremena, nijedan drugi jezik no srpski – a srpsko ime je obeležavalo sve pretke današnjih Slovena. Slovensko ime se pojavljuje tek u 6. stoleću nove ere. Pročitajte o jezicima (piše ovako) u svakoj svetskoj enciklopediji.

   Evo i linka: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/235975/Da-li-je-Fidel-Kastro-poreklom-Srbin-Jedna-spisateljica-pokusava-to-da-dokaze.

   1. Verujte da ni Dertić nema nikakvih granica. Nedavno je bez pardina izjavio kako su Srbi u kosvojskom boju imali mačeve od inoks-metala. Jedino je problem u tom što je boj na Kosovu bio juna 1389. godine, odnosno u XIV. veku, dok je inoks-čelik prvi put počeo fabrički da se proizvodi tek 1912. godine. Srpski pesudoistoričari zaista nemaju mere u svojim lupetanjima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s